Friday, 25 October 2024

SEJARAH KETUHAR GELOMBANG MIKRO

 
Selepas Perang Dunia II, seorang jurutera di Raytheon Corp., Percy LeBaron Spencer bereksperimen dengan magnetron, tiub vakum yang menghasilkan radiasi gelombang mikro yang tinggi frekuensi dan kuasa yang digunakan ketika perang.
 
Dia menyedari ketika beruji kaji dengan tiub tersebut, coklat di dalam poketnya mencair. Tertarik, Spencer kemudian mencuba dengan isirung jagung. Apabila ia meletup dan menjadi bertih, dia menyedari proses tindak balas ini punyai potensi lain.
 
Pada 1947, Raythorn Corp. yang berpangkalan di Amerika Syarikat membina ketuhar gelombang mikro yang pertama, bernama “Radarange.” Bagaimanapun dengan berat 340 kilogram, setinggi 1.67 meter dan berharga $5,000, ia tak mendapat maklum balas menggalakkan.
 
Dengan harga dan saiz itu, ia hanya dibeli oleh restoran-restoran, yang selalunya akan menyimpan hidangan yang sudah sedia dimasak dalam peti sejuk dan hanya panaskannya apabila ada pesanan, sekali gus dapat mengurangkan pembaziran makanan.
 
Selepas proses panjang penyelidikan, pembangunan dan penambah baik, Raytheon Corp. mula melesenkan teknologi gelombang mikronya. Ketuhar gelombang mikro pertama yang direka khusus untuk kegunaan rumah dihasilkan oleh Tappan dengan model Tappan RL-1 (gambar), mula dijual pada harga $1,295 (hari ini lebih kurang $11,000). Ia mula dipasarkan pada 25 Oktober 1955.
 
Bagaimanapun, kerana saiznya yang masih dianggap besar dan harga yang dianggap masih mahal ketika itu, sedikit sahaja bilangan unit yang terjual. Sedekad kemudian, harganya turun kepada $500 dan ia mula menjadi perkakas keperluan wajib ada di setiap dapur rakyat Amerika Syarikat.
 
Hari ini, hampir 90 peratus rakyat Amerika Syarikat mempunyai ketuhar gelombang mikro, yang secara puratanya digunakan sekali atau dua kali setiap hari. Permintaan pasarannya di seluruh dunia terus meningkat setiap masa.
 
Sumber: The Navigator, Davison

No comments:

Post a Comment