Tebu merupakan dari keluarga rumput yang
berasal dari Asia Tenggara. Terdapat beberapa spesies tebu. Ia boleh
dibezakan dengan dilihat daripada ciri-ciri fizikalnya iaitu warna daun,
saiz batang tebu, dan warna batang tebu.
Pokok tebu merupakan sumber utama produk
bagi menghasilkan gula. Rasanya sangat manis. Namun begitu, ia kurang sesuai
diambil terlalu banyak bagi mereka yang mempunyai masalah kesihatan terutama
kencing manis.
Sama seperti pokok tebu yang lain, pokok
tebu hitam pada luaran berbeza disebabkan oleh warnanya yang hitam. Ia kurang
manis sedikit berbanding dari tebu biasa.
Tebu hitam boleh mencapai ketinggian 2-6m.
Batangnya tumbuh tegak, keras, mencapai 20-45 mm diameter, ruas batang keras,
kulit batang berwarna ungu, mempunyai lapisan berwarna putih keabu-abuan pada
batang terutama ketika masih muda.
Daun berbentuk linear atau lanseolat, mencapai
panjang hingga 1.5 meter, hujung daun akuminat, permukaan glaukus, tulang daun
menonjol. Daun tidak bertangkai, mempunyai pelepah dan helaian daun sahaja.
Pelepah daun memeluk batang, dan pada aksilari daun terdapat mata tunas.
Gula tebu hitam dengan teknologi nano
mempunyai indeks glisemik (GI) yang lebih rendah berbanding gula biasa.
Jesteru, indeks GI yang rendah mampu menurunkan aras kolesterol badan. Ia boleh
mengelakkan serangan jantung.
Tebu mempunyai kandungan antioksidan yang
tinggi. Ia penting bagi mengelakkan daripada berlakunya kerosakan sel di dalam
badan disebabkan oleh radikal bebas yang mana boleh menyebabkan kanser.
Ia turut mempunyai sifat antiradang dan
antiseptik. Antiseptik penting dalam memperlahankan pertumbuhan mikrorganisma
seperti kulat dan bakteria.
Dalam rawatan tradisional, pokok tebu ini
digunakan untuk meningkatkan kesuburan, mengeluarkan uri yang tertinggal dalam
rahim, menyejukkan badan, ramuan minyak urut, meredakan demam kuning dan juga
untuk mengawal tekanan darah rendah.
Cara menggunakan tebut hitam untuk tujuan
perubatan:
- Mencegah strok
Minum air tebu hitam secara teratur
membantu menjaga metabolisme tubuh akibat kekurangan cairan kerana kegiatan
harian yang kita lakukan, sehingga membantu menghindar strok.
- Melawan kanser payudara
Kandungan yang berada pada buah tebu hitam
merupakan sifat alkali yang dapat membantu untuk mengatasi kanser payudara dan
juga prostat dengan cara minum secara kerap
- Baik untuk diabetes/ kencing manis
Kandungan gula semula jadi yang ada pada
tebu hitam sangat baik untuk penderita diabetes. Air tebu menjadi alternatif
yang lebih baik untuk gula mentah atau pemanis buatan. Minum jus tebu hitam
juga mampu menjaga kadar glukosa darah dalam badan lebih seimbang.
- Mengatasi badan berangin
Ambil tiga helai daun tebu hitam, rebuslah
hingga mendidih dan minumlah apabila air rebusan daun tebu tersebut sudah
sejuk, lakukan secara rutin iaitu tiga kali sehari. Insya Allah mampu
mengeluarkan angin di dalam badan.
- Mengubati batuk, mengurangkan panas
badan, menambah selera makan dan mengatasi masalah jantung berdebar.
Potong tebu hitam dalam panjang sedepa.
Potong ikut kesesuaian atau panjang sejengkal dan belah kepada 4 supaya saiznya
kecil tanpa dibuang kulit. Rebus tebu hitam tersebut dengan air sebanyak 2
liter beserta gula batu sebesar ibu jari. Rebus
sehingga mendidih dan minum ketika suam-suam. Simpan air rebusan tersebut di
dalam peti sejuk untuk 2 hingga 3 hari dahulu sebelum minum. Panaskan bila
ingin minum. Minum sebanyak secawan sekali sehari.
No comments:
Post a Comment