Cendawan atau dalam dialek Kelantan
dipanggil kulat terdapat banyak jenis. Salah satu kulat yang terkenal ialah
kulat sisir atau juga dikenali kulat kukur.
Kulat sisir atau orang Kedah panggil kulat
sisiaq lazimnya ditemui pada batang pokok kayu mati. Paling banyak di batang
kayu pokok getah. Ia tubuh di bahagian kulit pokok kayu mati kerana mudah
menyerap pemakanan. Kulat sisir banyak tumbuh selepas hujan.
Kulat sisir dalam dialek Perak dipanggil
cendawan sisiaw tidak tahan lama jika dibiarkan di tempat ia tumbuh. Ia akan
rosak selepas beberapa hari ‘mekar penuh’. Keadaan itu dalam dialek Kelantan
dipanggil malo iaitu keadaan rosak atau layu selepas matang.
Jadi, kulit sisir perlu terus dipungut atau
dicabut dari tempat asalnya. Untuk dapat disimpan lebih lama, ia perlu dijemur
atau dikeringkan. Kalau sudah betul-betul kering ia boleh disimpan sehingga 6
bulan dan lebih mengikut cara penyimpanan.
Nama lain cendawan sisir atau cendawan kukur
ialah kulat karikit, cendawan gerigit atau cendawan kujur mengikut dialek
tempat berbeza.
Kulat sisir sedap dimakan sama ada digoreng
atau digulai. Amat sedap dibuat sambal tumis ikan bilis. Ada juga suka goreng
garam kunyit dengan udang segar dan sedikit santan, bawang besar dan cili
hiris. Menu lain ialah masak lemak cili api.
Sebenar kulat sisir bukan sahaja sedap,
tetapi juga mempunyai khasiat nutrisi dan perubatan yang tinggi berbanding
cendawan lain antaranya kulat butang, enoki dan tiram.
Kulat sisir mengandungi schizophyllan iaitu
sejenis ramuan di dalam ubat antibarah khususnya barah serviks. Ia bertindak
meningkatkan sel imun bagi membunuh sel barah, virus atau kuman yang menyerang
badan.
Ia juga mengandungi sebatian antioksidan yang
kuat seperti selenium, asid protocatechuic, ergotheionene dan sebatian fenolik
yang diperlukan bagi menyingkir toksik dalam badan selain kaya dengan protein,
karbohidrat, magnesium dan vitamin D.
Memandangkan permintaan yang tinggi
terhadap kulat sisir, terdapat pengusaha atau penanam dengan cara menggunakan
bongkah yang membolehkan ia mengeluarkan hasil sepanjang tahun. Jadi, tidak
perlulah tunggu musim hujan dan mencarinya di dalam semak atau tempat yang ada
batang kayu mati.
No comments:
Post a Comment