Kencing manis, darah tinggi, masalah jantung dan sakit-sakit sendi adalah masalah yang lazim dihadapi kebanyakan warga Malaysia yang berumur lebih 35 tahun.
Begitu juga dengan masalah daya ingatan yang lemah, mudah lupa, penglihatan yang kabur, masalah berat badan berlebihan dan hilang keremajaan dari segi kecantikan kulit, rambut dan kuku kerap berlaku.
Keadaan ini berlaku disebabkan pengurangan peratusan jumlah omega lengkap dalam tubuh. Justeru, pengambilan omega perlu ditingkatkan untuk mengatasi masalah berkaitan dan menjadikan badan lebih sihat serta minda lebih cerdas.
Sumber omega banyak didapati dari tumbuhan dan ikan. Terdapat satu jenis tumbuhan yang digelar raja omega disebabkan mempunyai kandungan omega yang tinggi ialah pokok sacha inchi yang mana sumber omeganya banyak diperoleh dari bijinya.
Sacha inchi terkenal sebagai sumber pemangkin untuk meningkatkan metabolisma dalam kesihatan dan dianugerahkan sebagai salah satu sumber makanan terbaik.
Pokok sacha inchi digelar sebagai ‘raja omega’ kerana kandungan omega lebih tinggi berbanding dengan sumber omega lain. Minyak sacha inchi yang diperoleh dari biji buahnya memiliki kandungan Omega 3 sebanyak 17 kali lebih tinggi dari ikan salmon.
Kebaikan sacha inchi:
- Mencegah dan melawan
sel-sel kanser.
- Mengurangi risiko
serangan jantung.
- Menurunkan kolesterol secara semula jadi.
-.Menstabilkan tekanan darah.
- Mengurangi risiko strok
- Menurunkan risiko diabetes.
- Mengawal kadar gula darah
- Memperlambat penuaan wajah
- Mempertahankan kekenyalan kulit.
- Mengatasi masalah pencernaan.
- Memperlancar buang air besar.
- Mengurangi rasa sakit dan peradangan di seluruh tubuh.
- Membantu menurunkan berat badan
- Menguatkan ingatan
- Membantu perkembangan fungsi otak
- Mengurangi gejala menopouse
- Memperbaiki metabolisme tubuh.
- Meningkatkan pembakaran lemak.
- Mencegah dan membantu memulihkan depresi.
- Bermanfaat untuk radang sendi.
- Meningkatkan penglihatan.
- Meningkatkan kesuburan.
- Memperkuat sistem kekebalan tubuh.
- Membantu mencegah pelbagai penyakit.
No comments:
Post a Comment