Ketumbar jawa salah satu pokok herba yang fungsinya
sama seperti daun ketumbar biasa. Ia digunakan untuk ramuan perasa dalam
masakan seperti tomyam, sup, sos thai dan pelbagai menu masakan Thai yang
kebanyakannya menggunakn daun ketumbar.
Ketumbar jawa ini berasal dari Amerika
Tropika dan Hindi Barat. Namun kini, tumbuhan herba ini boleh didapati di
negara tropika seluruh dunia. Pokok ini juga boleh dijadikan tumbuhan hiasan.
Tambahan lagi, pokok ini kurang menghadapi masalah penyakit atau
perosak.
Kelebihan ketumbar jawa ialah aromanya
lebih kuat berbanding daun ketumbar biasa. Daun muda mempunyai rasa dan bau
yang kurang kuat berbanding dengan daun tua. Baunya seperti daun ketumbar
tetapi daun yang tua itu berbau lebih kuat seakan pepijat.
Selain dimasukkan ke dalam masakan, daun
ini boleh juga dijadikan ulam sama ada dimakan tanpa pencicah mahupun ada
pencicah seperti budu, cencalok dan sambal.
Pokok ketumbar jawa ditanam menggunakan
biji benih atau boleh juga menggunakan keratan batang. Pokok ini cepat membesar
dan jika telah matang akan mengeluarkan bunga yang cantik di celah batang.
Bunga itu jika ingin dijadikan benih perlu
dibiarkan sehingga tua dan kering. Ambil bunga yang telah kering itu dan boleh
disimpan sebagai biji benih atau terus ditabur di tempat semaian.
No comments:
Post a Comment