Tuesday, 24 March 2020

KHASIAT TELUR ITIK

Terdapat dua jenis telur yang banyak digunakan iaitu telur ayam dan telur itik. Telur ayam dihasilkan oleh ayam penelur dan ayam kampung. Manakala telur itik dihasilkan oleh itik penelur dan itik maskobi. Keempat-empat jenis telur itu berbeza dalam beberapa keadaan.

Pada kesempatan ini akan dijelaskan secara ringkas mengenai telur itik. Jumlah pengeluaran telur itik sebenarnya jauh lebih kecil berbanding telur ayam, terutama telur dari ayam penelur.

Memang terdapat kekangan untuk menghasilkan telur itik berbanding telur ayam. Ini kerana pemeliharaan itik penelur memerlukan kaedah yang lebih rumit berbanding ayam penelur.

Permintaan terhadap telur itik tinggi sehingga bekalan tidak mencukupi. Telur itik mendapat permintaan terutama pembuat makanan dan untuk dijadikan telur masim.

Telur itik mengandungi air, protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan mineral manakala 52.6 peratus terdiri daripada putih telur, 35.4 peratus kuning telur dan selebihnya adalah cengkerangnya.

Telur itik lebih besar berbanding telur ayam. Kandungan nutrisinya juga berbeza. Telur adalah salah satu sumber protein haiwan yang baik bagi tubuh manusia termasuk telur itik. Ini kerana setiap 100 gram, ia terkandung 12.81 gram protein.

Selain itu, telur itik juga merupakan sumber makanan yang kaya dengan riboflavin, folat, zat besi, fosfor, vitamin B12 dan selenium.

Antara kebaikan atau manfaat telur itik:
- Menurunkan berat badan. Jika anda sedang berdiet, telur itik amat sesuai dimasukkan dalam menu anda. Selain tinggi protein, ia juga rendah karbohidrat.
- Membantu sistem saraf. Kandungan kolin pada telur itik dapat membantu sel-sel saraf untuk bekerja dengan lebih aktif.
- Menyihatkan sel darah merah. Vitamin B12 yang ada dalam telur itik bagus untuk sintesis DNA dalam tubuh kita selain menyihatkan sel darah merah. Kekurangan vitamin B12 dapat menyebabkan anda mudah sakit kepala, keseimbangan badan terjejas selain cepat penat.
- Baik untuk wanita mengandung. Bagi wanita mengandung baik untuk mengamalkan makan telur itik kerana kandungan selenium di dalamnya dapat menormalkan metabolisme hormon dan memperbaiki DNA yang rosak selepas bersalin.

Biarpun khasiat telur itik cukup banyak namun harus diingat pengambilannya biarlah berpada-pada kerana seperti telur ayam, kolestrolnya juga tinggi.

Dalam 100 gram telur itik mengandungi 884 miligram kolestrol atau dua kali ganda berbanding telur ayam iaitu 423 miligram.

No comments:

Post a Comment