Saturday, 5 June 2021

CARA UJI TAHAP KESEGARAN TELUR AYAM

Telur ayam ada ‘tamat tempoh’ penggunaannya. Ia berkaitan kualiti telur sama ada masih segar atau telah dicemari bakteria.

Telur mempunyai selaput protein nipis yang wujud secara semulajadi yang dipanggil sebagai ‘cuticle’. Selaput ini bertujuan melindungi kandungan dalam telur daripada dicemari oleh bakteria.

Manakala kulit telur pula mempunyai liang-liang halus di seluruh permukaan bagi menahan kemasukan bakteria dan juga udara dari persekitaran.

Menurut satu kajian saintifik, tahap kualiti selaput perlidungan ini mempengaruhi tahap kesegaran telur tersebut.

Telur lama atau telur tamat tempoh akan mempunyai selaput perlindungan yang nipis serta liang-liang halus di permukaan kulit yang semakin terbuka. Keadaan ini menyebabkan telur akan mudah dicemari oleh bakteria!

Satu teknik yang paling popular untuk mengetahui tahap kesegaran telur ialah dengan merendam telur dalam semangkuk air sejuk dan lihat sama ada telur tadi tenggelam atau terapung.

Telur segar akan tenggelam di dasar manakala telur lama akan terapung di permukaan.

Kenapa ini berlaku? Ini kerana semakin lama usia telur itu, semakin banyak udara yang memasuki telur melalui liang-liang halus tadi dan menyebabkan telur semakin mudah untuk terapung!

No comments:

Post a Comment