Nama pekan Tambun berhampiran bandar
raya Ipoh begitu senonim dengan limau bali. Sebab itu limau bali yang ditanam
di Tambun lebih dikenali limau tambun dengan dibuang perkataan bali. Biarpun
tanpa perkataan bali orang ramai tahu bahawa limau tambun itu adalah limau
bali.
Kawasan Tambun menjadi pengeluar
limau bali utama negara sejak berpuluh tahun lalu. Keistimewaan limau tambun
ialah rasanya yang manis bersari, isi elok dan buah besar, berbanding limau
bali di kawasan lain.
Disebabkan limau tambun sudah
terkenal di kalangan rakyat kita, maka ia sering menjadi buah tangan sesiapa
yang berkunjung Tambun atau Ipoh untuk dibawa balik. Rasanya tidak lengkap jika
sampai ke Tambun atau Ipoh, tetapi tidak membeli limau tambun untuk dibawa
pulang kepada keluarga.
Maka, tidak menghairankan jika limau
tambun turut menjadi bahan tarikan pelancong ke Ipoh. Identiti limau tambun
dipaparkan sebagai sesuatu yang istimewa di Ipoh khususnya dan Perak amnya.
Mereka yang ingin membeli limau
tambun boleh mendapatnya di kebanyakan kedai buah-buahan di sekitar Tambun dan
Ipoh. Namun, tempat yang khas yang disediakan paling terkenal ialah di Jalan Ampang-Tambun.
Di situ terdapat berpuluh-puluh gerai menjual limau tambun yang terbaik.
Buah
limau tambun ada dua jenis isi yang berwarna putih rasanya manis dan isi
berwarna merah jambu rasanya masam manis.
Pokok
limau berbuah tidak mengikut musim. Limau yang telah masak atau dipetik boleh
disimpan sekurang-kurangnya dua minggu.
Pokok
yang telah berusia boleh menghasilkan sekitar 100 biji limau setiap kali berbuah
manakala pokok yang baharu ditanam menghasilkan antara 20 hingga 30 biji.
Assalam. En ada kenal mana-mana petani yang tanam limau bali tak? Saya dari syarikat racun berminat untuk melakukan kajian di ladang limau bali. Terima kasih
ReplyDelete