Tuesday 16 November 2021

MEMASAK SECARA MEMBAKAR

 
Memasak dengan cara membakar adalah satu kaedah yang telah lama diadakan. Cara membakar itu ada banyak kaedah bersesuaian dengan makanan yang ingin dimasak.

Ada jenis makanan yang boleh diletakkan terus di dalam api, bara atau timbunan abu untuk membakarnya. Contohnya jenis-jenis ubi dan jagung.

Ada juga yang perlu dibalut menggunakan daun pisang atau jenis-jenis daun lain yang sesuai. Dunia moden sekarang ada disediakan pembalut aluminium untuk memudahkan proses membakar.

Makanan yang perlu dibalut sebelum dibakar adalah jenis yang lembut seperti ikan.

Cara moden untuk memasak makanan secara membakar menggunakan haba kering berlarutan melalui perolakan daripada sinar terma, biasanya di dalam ketuhar. 

Makanan yang paling seringkali dibakar cara ini ialah roti. Haba beransur-ansur dipindahkan dari permukaan masakan ke pusatnya. Haba yang disalurkan itu menukarkan tepung sadur dan doh kepada makanan bakar dengan kerak yang pejal dan kering dan pusat yang lebih lembut.

No comments:

Post a Comment