Memasak
dengan cara membakar adalah satu kaedah yang telah lama diadakan. Cara membakar
itu ada banyak kaedah bersesuaian dengan makanan yang ingin dimasak.
Ada
jenis makanan yang boleh diletakkan terus di dalam api, bara atau timbunan abu
untuk membakarnya. Contohnya jenis-jenis ubi dan jagung.
Ada
juga yang perlu dibalut menggunakan daun pisang atau jenis-jenis daun lain yang
sesuai. Dunia moden sekarang ada disediakan pembalut aluminium untuk memudahkan
proses membakar.
Makanan
yang perlu dibalut sebelum dibakar adalah jenis yang lembut seperti ikan.
Cara
moden untuk memasak makanan secara membakar menggunakan haba kering berlarutan
melalui perolakan daripada sinar terma, biasanya di dalam ketuhar.
Makanan
yang paling seringkali dibakar cara ini ialah roti. Haba beransur-ansur
dipindahkan dari permukaan masakan ke pusatnya. Haba yang disalurkan itu
menukarkan tepung sadur dan doh kepada makanan bakar dengan kerak yang pejal
dan kering dan pusat yang lebih lembut.
No comments:
Post a Comment