Saturday 18 September 2021

CARA TANAM POKOK TURI

Pokok turi atau juga dipanggil pokok geti adalah sejenis tumbuhan dari keluarga Fabaceae atau keluarga kekacang yang mudah untuk tumbuh di Malaysia. Nama bagi tumbuhan ini adalah kembang turi.

Pokok turi jenis pokok renek yang banyak bercabang ini mampu mencapai ketinggian sehingga 8-15 meter dengan jangka hayat umur selama 20 tahun.

Daunnya berwarna hijau dengan susunan bersilang merupakan daun kompoun yang berbentuk 'pinnate'. Batangnya jenis berkayu dan bercabang. Akar pokok turi ada akar tunjang di mana terdapat bintil-bintil akar (Root nodules) seperti jenis pokok keluarga kekacang yang lain.

Bunganya sama ada berwarna putih atau ungu atau kemerahan berbentuk kacang pea. Bunga yang belum terbuka berukuran 3 cm. Buah turi adalah pod kekacang berwarna hijau.

Biji pokok turi adalah berbentuk kacang pea yang hijau ketika muda dan coklat merah apabila cukup matang.

Pokok turi sesuai tumbuh di kawasan yang panas dan lembap. Pokok turi selalu tahan di kawasan yang mudah banjir di mana akarnya akan dapat membentuk sistem ketahanannya tersendiri jika tenggelam dalam air.

Ketahanan pokok turi dalam cuaca kemarau yang panjang juga menyebabkan pokok ini mampu bertahan sehingga 9 bulan pada cuaca kering. Bagaimana pun satu kelemahan pokok turi adalah dahannya yang mudah patah apabila ditiup angin kencang. Ini kerana dahan pokok turi yang banyak daun mudah sekah atau patah.

Penanaman pokok turi sangat mudah dengan menggunakan biji atau ada juga yang menggunakan keratan batang. Benih biji turi perlu direndam 24 jam dan disemai dalam polibeg atau pasu mengandungi media tanah campuran atau 'cocopeat'.

Setelah benih berumur sebulan maka ia sudah sesuai untuk dipindahkan di tapak kekal.

Pucuk turi mengandungi khasiat yang tinggi, terutama vitamin C, vitamin B1, vitamin B2, protein, lemak, karbohidrat, serat, kalsium, fosforus, zat besi, natrium, kalium, karotena dan niasin.

Bunga turi dalam bentuk kudup yang masih belum terbuka menjadi pilihan peminat bunga turi untuk dimakan. Bunga turi ini amat enak dimakan sebagai kerabu bunga turi yang segar.

Sementara itu apabila bunga turi menjadi matang ia selalu menghasilkan buah turi. Buah turi lazimnya mempunyai saiz buah yang agak kecil. Buah turi yang mengandungi biji lazimnya boleh digunakan sebagai bahan pengganti kepada kacang soya.

No comments:

Post a Comment