Tuesday, 29 December 2020

BUAH SENTUL RASA MASAM MANIS

Pokok sentul (Sandoricum koetjape) atau kecapi merupakan pokok hutan yang tergolong dalam kategori pokok buah-buahan nadir di Malaysia. Nama lain mengikut dialek tempatan ialah stol, setor dan setoi.

Pokok ini semakin jarang ditemui dan ramai dalam kalangan generasi muda tidak lagi mengenalinya. Mereka juga tidak tahu bagaimana hendak makan buah sentul.

Sentul atau nama saintifiknya Sandoricum koetjape tergolong dalam famili Meliaceae seperti pokok rambai, langsat dan sentang. Pokok yang sederhana besar ini boleh mencapai ketinggian sehingga 30 m dengan diameter batangnya sehingga 90 cm.

Pokok sentul tumbuh dengan subur di kawasan yang mempunyai taburan hujan yang sekata. Memandangkan pokok ini tahan cuaca, ia boleh tumbuh di kawasan bermusim panas yang panjang.

Sebenarnya, buah sentul enak dimakan. Buahnya berbentuk bebola dan berwarna kuning keemasan setelah matang. Kulit buahnya tebal dengan bahagian luar yang lembut dan nipis. 

Isi buah sentul berulas-ulas, lembut dan berwarna putih seakan-akan isi buah manggis. Rasanya masam-masam manis dan tidak mudah lekang daripada bijinya.

Bagi peminat sentul yang sudah biasa makan, mereka akan menelan isi bersama biji. Namun, kepada yang tidak biasa, dinasihatkan tidak menelan bersama biji.

Selain dimakan segar, buah sentul juga dibuat acar dan jeruk. Kulit buahnya juga boleh dimakan mentah atau dimasak sebagai sayur lemak dan dijadikan lauk. Untuk makan bersama kulit, bahagian luar dikupas nipis.

Kepada mereka yang kreatif memproses buah sentul untuk dijadikan jem sentul, jeli, acar, halwa manisan atau ada yang suka buat jeruk sentul. Jenis variety sentul yang berbeza-beza dari segi ketebalan kulit, tebal isi dan rasanya juga menentukan cara untuk memakannya.

Pokok sentul mempunyai banyak khasiat perubatan tradisional. Buahnya mengandungi vitamin B, C, kalium dan fosforus. Air rebusan akarnya diminum untuk merawat cirit-birit, bengkak usus, kekejangan dan melegakan kembung dan sakit perut.

Akar dan kulit kayunya juga digunakan dalam merawat ibu-ibu selepas bersalin. Daun pokok sentul pula diletakkan pada kulit untuk merangsang peluh dan merawat gatal-gatal kulit.

Air rebusan daunnya juga digunakan dalam mandian bagi meredakan demam panas. Kulit batang sentul pula biasa dibuat serbuk untuk merawat penyakit kurap.

Penanaman pokok sentul boleh dilakukan dengan biji benih atau pun cara tut atau keratan. Paling mudah dibuat adalah dengan mengambil biji buah sentul yang elak dan disemai dalam polibeg atau nurseri.

Biji setul akan bercambah dalam masa 18 – 22 hari dan sedia untuk ditanam. Pokok sentul cepat tumbuh dikawasan tanah subur dan akan berbuah dalam masa 5-7 tahun selepas ditanam.

Pokok sentul menggunakan anak benih tut atau keratan berbuah lebih cepat iaitu dalam masa 3-4 tahun. Pokok sentul tahan lasak dan akan subur dalam keadaan kemarau atau musim lembab. 

No comments:

Post a Comment