Buah
bidara (Ziziphus jujuba) adalah buah yang berkhasiat daripada keluarga
Rhammnaceae. Buah bidara juga dipanggil kurma merah atau kurma cina adalah di antara
tumbuhan yang banyak ditanam diseluruh dunia.
Pokok
bidara ini adalah pokok kecil berdaun luruh berwarna hijau daunnya berkilat
serta lebar, berbunga kecil di mana buahnya boleh dimakan.
Buah
bidara ada yang boleh dimakan mentah dan ada yang kena proses masak dahulu. Penduduk
di Malaysia yang makan buah bidara muda dengan garam adalah untuk kurangkan
kemasamannya. Namun, sekarang ini banyak buah bidara matang dijual di pasaran.
Kini,
pokok bidara banyak ditanam di Malaysia sama ada secara ladang mahupun sekadar
di laman rumah.
Buah
bidara kaya kandungan vitamin C. Menariknya, kandungan vitamin C di dalam buah
bidara adalah sebanyak 20 kali ganda berbanding dengab buah citrus
yang lain.
Ia
juga mengandugi banyak bahan mineral seperti K, Mb, Ca, Fe dan lainnya.
Pokok
bidara merupakan jenis tumbuhan kecil atau pokok sederhana besar yang mampu
tumbuh sehingga ketinggian 15 meter. Pokoknya tumbuh menegak, agak rendang dan
mempunyai dahan yang berjuntai.
Terdapat
ranting yang berduri dan agak berbulu pada spesis tertentu. Bahagian akar pula
mempunyai akar tunjang dan akar serabut. Bunganya keluar dari ketiak daun dalam
jambak yang berwarna kekuningan dan berbau wangi.
Bahagian
atas daun didapati licin tetapi dibahagian bawah agak berbulu dan kasar.
Penanaman
pokok bidara mudah dilakukan menggunakan biji benih tetapi ramai juga petani
yang menggunakan bahan tanaman dari keratan batang, tut atau cantuman.
Lazimnya
biji yang matang yang diambil dari buah masak. Biji buah bidara bercambah
selapas 4 minggu disemai. Pokok yang ditanam daripada biji benih akan berbuah
selepas 3 tahun ditanam sedangkan pokok yang ditanam dari tut atau keratan
berbuah selepas 1-2 tahun.
Jenis
tanah subur dengan mempunyai saliran baik diperlukan untuk tanaman bidara.
Pemerhatian mendapati pokok bidara tahan pada cuaca kemarau dan suhu agak
tinggi yang mana keadaan ini mampu merangsang pokok mengeluarkan bunga dan
buah.
Buah
bidara yang direbus dan airnya diminum dapat merawat penyakit paru-paru dan
juga mencuci darah serta membaiki sistem penghadaman dalam perut.
Daunnya
yang di rebus dapat digunakan sebagao losen serta air mandian bagi merawat
mereka yang kena demam panas. Ada juga dakwaan yang air rebusan kulit dan daun
bidara sesuai untuk merawat masaalah perut dan juga usus.
Buah
bidara yang matang dikeringkan melalui beberapa proses pengeringan di bawah
sinaran matahari ataupun menggunakan oven eletrik atau kaedah lain.
Buah
bidara yang kering selalunya berwarna kermerahan dan disimpan untuk kekalkan
kesegarannya, warna dan rasa.
No comments:
Post a Comment