
Apakah itu spirulina? Spirulina adalah organisma yang ringkas dan bersel tunggal yang mendapat nama daripada perkataan Latin iaitu ‘helix’ atau ‘lingkaran’ kerana ciri fizikalnya seperti satu lingkaran.
Alga
 biru-hijau ini diiktiraf secara global sebagai makanan semula jadi yang 
terunggul. Menurut kajian, spirulina memang mendatangkan pelbagai 
khasiat untuk tubuh badan yang diiktiraf seluruh dunia.
Pengiktirafan terhadap spirulina:
- “Makanan paling ideal untuk manusia sejagat.” (Persidangan Makanan Dunia Bangsa-bangsa Bersatu).
- “Makanan masa depan yang paling ideal dan sempurna.” (Pertubuhan Pendidikan, Sains & Kebudayaan (UNESCO).
- “Pelengkap kesihatan terbaik manusia dalam abad ke-21.” (Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).
- “Spirulina: Makanan untuk masa depan.” (Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA).
-
 “Spirulina sebagai salah satu makanan utama untuk kegunaan jangka 
panjang bagi misi angkasa lepas.” ( SPIRULINA – Nature’s Superfood oleh 
Kelly Moorhead, Bob Capelli dan Gerald R. Cysewski, PhD)
-
 Protein: Ia dianggap sebagai sumber lengkap bagi protein yang 
berkualiti tinggi dan sering dibandingkan dengan telur untuk jumlah 
protein setiap gram.
-
 Vitamin B1: Juga dipanggil Thiamin, vitamin ini diperlukan untuk 
penghadaman lemak dan protein. Ia sering diambil untuk meningkatkan 
tenaga, kesihatan mata, fungsi otak dan meningkatkan fungsi saraf.
-
 Zat Besi: Spirulina adalah makanan kegemaran untuk vegetarian dan 
vegans kerana ia merupakan salah satu sumber tumbuhan terbaik untuk zat 
besi. Malah bagi mereka yang makan daging, ia mempunyai bentuk besi yang
 sangat mudah diserap yang lembut bagi sistem pencernaan.
- Kalsium: Mempunyai lebih daripada 26 kali kalsium yang terdapat dalam susu.
Spirulina
 adalah sumber utama nutrien lain termasuklah vitamin B-1 (tiamin), B-2 
(riboflavin), B-3 (nikotinamida), B-6 (pyridoxine), B-9 (asid folat), 
vitamin C, vitamin D, vitamin A dan vitamin E. 
Ia
 juga merupakan sumber kalium, kromium, magnesium, mangan, fosforus, 
selenium, sodium dan zink. Spirulina mengandungi banyak pigmen yang 
boleh memberi manfaat pada badan.
Kajian
 menunjukkan bahawa spirulina mungkin sangat membantu dalam mengimbangi 
gula dalam darah, dan mungkin juga berkesan sebagai ubat diabetes dalam 
beberapa keadaan. 
Spirulina adalah antioksidan yang kuat. Antioksidan adalah komponen yang melindungi sel-sel kita daripada berlaku kerosakan. 
Membantu
 membuang logam berat dalam badan. Spirulina boleh bergabung dengan 
logam berat di dalam badan dan membantu menghilangkannya. Ia juga sangat
 tinggi dengan kandungan klorofil, yang membantu menghilangkan toksin 
daripada darah dan meningkatkan sistem imun. 
Ketahanan
 otot. Spirulina diketahui meningkatkan pembakaran lemak semasa senaman.
 Kandungan antioksidan yang tinggi menjadikannya bermanfaat dalam 
mengurangkan oksidasi yang selalunya menyebabkan keletihan otot dan 
ketidakupayaan untuk membentuk otot dengan baik
Dapatkan spirulina secara dalam talian.
Klik pautan di bawah.
No comments:
Post a Comment