Buah
pelaga atau turut dikenali dengan nama cardamom (bahasa Inggeris), bai dou kou
(China), choti elaichi (Hindi), luk krawan (Thailand) dan kalulaga (Indonesia)
antara rempah-ratus paling tua di dunia yang banyak manfaat kepada kesihatan
badan.
Ia
dipercayai dapat membantu mengeluarkan angin dari perut dan usus selain
melawaskan haid serta air kecil.
Nama
botaninya Elettaria cardamomum iaitu tumbuhan semula jadi di timur dan berasal
dari dalam hutan di selatan India. Ia tumbuh secara meliar.
Buah
pelaga dikatakan rempah ketiga paling mahal di dunia dan dianggap sebagai 'ratu
rempah.' Benihnya mempunyai aroma manis dan rasa sedikit pedas.
Masyarakat
Mesir kuno dikatakan gemar mengunyah biji pelaga sebagai pencuci gigi. Masyarakat
Greek dan Roman pula menggunakannya sebagai minyak wangi.
Masyarakat
Viking pula dikatakan menemui buah pelaga seribu tahun lalu di Constantinople,
kemudian memperkenalkannya ke Scandinavia, tempat di mana buah pelaga kekal
popular sehingga hari ini.
Buah
pelaga mempunyai rasa yang unik dan khasiat antioksidan yang tinggi. Selain
digunakan untuk masakan, dimanfaatkan juga untuk kesihatan bagi merawat
pelbagai penyakit jangkitan, radang dan juga sistem penghadaman.
Buah
pelaga dikatakan berupaya menghapuskan bakteria dan disamping itu boleh juga
merangsangkan selera makan dan melegakan keasidan dalam perut. Ia juga sangat
mujarab bagi merawat bronkitis, batuk, demam dan sakit perut. Kunyah buah
pelaga dapat menyegarkan bau mulut dan nafas.
Di
negara Arab, mereka ini gemar masukkan buah pelaga di dalam minuman teh begitu
juga dengan kaum India, sering masukkan buah pelaga di dalam minuman dan
makanan yang mengandungi susu. Beberapa pengamal ayureveda menggunakan buah
pelaga untuk merawat jangkitan saluran kencing.
Sekiranya
nak lebih kuat aroma dan rasa buah pelaga, ketuk buah pelaga dan rendam selama
10 ke 15 minit ke dalam air panas dan pastikan cawan ditutup. Kalau suka boleh
maniskan dengan madu.
Sebenarnya banyak
herba yang terdapat di dalam kabinet dapur kita, boleh memberi kebaikan kepada
kesihatan badan, cuma kita perlu tahu bagaimana nak manfaatkannya.
No comments:
Post a Comment