Semua
jenis buah akan gugur dengan sendiri apabila telah betul-betul matang atau ranum.
Banyak kes pula tidak menjadi rezeki penanam pokok itu apabila ia menjadi
habuan binatang yang berminat dengan buah yang sudah matang atau ranum. Selain
itu, tidak ada rezeki disebabkan kena curi.
Sebab
itu, kalau buah sudah matang, eloklah dikait, diambil atau dipetik buahnya.
Lainlah kalau jenis buah yang kena tunggu gugur seperti durian dan jenis
buah-buah tertentu yang sifatnya kena tunggu gugur.
Contoh
buah yang perlu segera diambil ialah buah pisang. Buah pisang matang boleh dikenali
dengan buahnya sudah bertukar warna menjadi lebih gelap berbanding sebelumnya.
Ada
juga yang menjadi warna semakin cerah. Juga boleh dikenali buah sudah matang apabila
putih di bahagian hujung telah gugur. Jenis lain pula berdasarkan buah telah kelihatan
‘bulat’ mengurangkan nampak ‘segi’ ketika mula-mula buah keluar.
Dengan
kata lain pengecaman berbeza-beza mengikut jenis. Jadi, pengalaman menjadi ‘guru’
paling berharga untuk menentukan buah pisang telah matang.
Jika buah dibiarkan masak di pokok, ia akan bermula dengan buah
yang berada di sikat paling atas atau dipanggil pisang tadah embun. Ia akan
diikuti buah di sikat yang bawah. Buah pisang dibiarkan masak di pohon lebih
sedap dan manis.
Kadar masa untuk keseluruhan buah masak dipokok untuk satu tandang
bergantung kepada jenis pisang. Ada yang mengambil masa sehingga 10 hari dan
ada sekadar dua atau tiga hari sahaja.
Antara jenis pisang yang mengambil masa lama untuk masa
keseluruhan satu tandang ialah pisang kebatu. Manakala paling cepat (berdasar
pemerhatian) ialah pisang serendah.
No comments:
Post a Comment