Ulam
merupakan suatu juadah penting dalam hidangan harian bukan sahaja di kalangan
masyarakat Melayu di kampung, malah kini hidangan ulam juga digemari warga kota
termasuk masyarakat bukan Melayu.
Ulam
mempunyai banyak khasiat kerana kebanyakkannya dimakan secara mentah atau tidak
dimasak terlalu lama.
Ulam
mempunyai banyak khasiat, kandungan galian seperti mineral dan vitamin utama
iaitu kalsium, fosforus, zat besi, natrium dan kalium.
Ulam
yang dimakan mentah atau dicelur dapat mengekalkan khasit yang ada. Memanas atau
memasak terlalu lama boleh merosakkan gizi atau zat yang ada dalam ulam atau makanan
lain.
Kalau
tidak dimasak, tentu sekali lebih mudah dan tidak mengambil masa lama. Dapat menikmati
rasa asli ulam secara segar dan semulajadi.
Untuk
menambah selera, ulam boleh dicich atau dimakan bersama dengan bahan perisa mengikut
kesukaan masing-masing. Kalau di Kelantan tentu sekali dengan budunya. Di Melaka
terkenal dengan cencalok. Tidak kurang hebatnya adalah sambal belacan.
No comments:
Post a Comment