Orang
dahulu menggunakan sumber alam untuk kegunaan harian. Tahukah anda bahawa sebelum
teknologi polimer (plastik) ditemui, antara pembukus terbaik ialah upih pinang.
Upih
pinang digunakan untuk membungkus makanan. Makanan yang dibungkus dengan upih pinang
dapat mengekalkan kepanasan makanan tersebut di samping memberikan bau yang
harum.
Sesetengah
pengusaha dodol membungkus dodol mereka menggunakan upih, dodol anda memang
wangi baunya dan tidak mudah tengik.
Upih
pinang lebih tahan berbanding daun pisang dan boleh digunakan berulang kali. Kalau
untuk perjalanan jauh, upih pinang lebih sesuai digunakan.
Upih
pinang juga digunakan untuk membalut buah yang mudah pecah ketika dibawa.
Ada
juga yang menggunakan upih pinang untuk membuat timba. Bagaimanapun, Upih nibung
lebih sesuai untuk dibuat timba.
Upih
pinang dan upih nibung seakan-akan sama, tetapi upih nibung lebih keras dan tahan
lasak. Sebab itu upih nibung lebih sesuai untuk dibuat timba.
No comments:
Post a Comment